ETNOGRAFSKI MUZEJ

Radno vrijeme:
U sezoni: 09:00 – 17:00h
Van sezone: 09:00 – 16:00h (nedjeljom ne radi)

Cijena ulaznice:
Odrasli: 2,00€
Đaci/Studenti: 1,00€

Etnografski muzej Crne Gore osnovan je 1951. godine u zgradi Biljarde, zajedno sa Njegoševim i Muzejom NOB-a. U tom prostoru egzistirao je sve do katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. U njemu se baštini izuzetno vrijedan materijal sa područja Crne Gore, koji ilustruje bogatstvo materijalne i duhovne kulture narodâ koji žive na njenoj teritoriji. Muzej posjeduje vrijedne zbirke, koje prikazuju način privređivanja, ishrane, kulture stanovanja, tekstilne radinosti, odijevanja, oružja, muzičkih instrumenata, novca i dr. Fond sadrži i djela visokih umjetničkih dometa narodnog stvaralaštva, koji svjedoče o uticaju raznih kultura i stilova.

Etnografski muzej nije imao svoj izložbeni prostor od 1979. do 2002. godine, kada ga je konačno dobio u zgradi bivšeg Srpskog poslanstva. Koncipiran je za organizovanje povremenih tematskih izložbi, kao što su Škrinje u Crnoj Gori, Od niti do tkanine, itd.

Etnografski muzej je 2011. godine obilježio šestu deceniju svog postojanja. Ovako značajan datum kulturne istorije Crne Gore obilježen je izložbom Iz fonda Etnografskog muzeja, koja je zbog nedostatka prostora realizovana u prizemlju Biljarde.

Fond Etnografskog muzeja broji više od 4000 predmeta, koji su uglavnom iz XIX i prve decenije XX vijeka.

U toku je priprema nove stalne postavke, koja je ujedno i prva stalna postavka Etnografskog muzeja od njegovog osnivanja. Otvaranje je planirano je za 13.07.2018. godine.